Turneringen avgörs genom gruppspel i företrädesvis femlagsgrupper samt med slutspel med kvarts-, semi- och final i så många klasser som möjligt. I klasser med bara en grupp möts 1:an och 2:an i final. Om det i någon klass inte är tillräckligt antal anmälda lag, kan klassen utgå eller slås samman med annan klass. Detta sker först efter samråd med anmälda lag. Om tillräckligt antal lag anmäls delas lagen dam- och herrseniorer upp i flera divisioner/grupper och därefter i gruppspel om fem lag. I dam- och herrklasserna kommer lagen, i förekommande fall, att seedas i de olika tävlingsgrupperna utifrån resultat i futsal-serierna 2020/21, i andra hand resultat i GAcup 2020 och i tredje hand efter resultat i seriespel 2021. FC Gute förbehåller sig rätten att bjuda in lag/föreningar till Herr A resp Dam A. Spelare i damer och herrar seniorer får bara delta i ett lag i dessa tävlingsklasser.
Spelare är inte automatiskt bunden att spela i samma klubb i vilken denne har registrerad fotbollslicens. Dispens krävs dock för att kunna spela i annan förening. Föreningarna måste vara överens om byte vid GAcup skall ske. Samma spelare får delta i två åldersgrupper dock endast i lag från samma förening. Deltagande spelare som fyller minst 15 år 2023 måste ha registrerad futsallicens. Klasserna för nio-åringar är endast öppen för Gotlandslag. Medlemskap i förening och ungdomsregistering, dvs. laglicens, krävs för övriga ungdomar.
Lagen får ha en överårig spelare i truppen utan dispensansökan, spelaren får dock bara vara ett år äldre än klassens ålder. Undantag från detta kan medges föreningar i de fall det handlar om målvakter, som är två år äldre. Dispens krävs för att ha fler överåriga spelare i truppen, dock tillåts endast en överårig spelare på planen åt gången.
För veteranklasserna gäller åldersgränserna 35 år och 45 år, dvs fyller 35 år alt 45 år 2023, och äldre.
Föreningarna måste vara ansluten till Svenska Fotbollförbundet.