tavlingsbestamelser_dg_cup_2025.pdf (pdf-fil)
Tävlingsbestämmelser DG cup 2025, arrangör FC Gute i samarbete med Destination Gotland.
Representationsrätt:
Registrering för futsal licens krävs för alla spelare i tävlingsklasserna, 13 år och äldre.
Öppen klass representerar du ingen förening. Men du behöver vara futsal registrad i en valfri förening. Är du ej registrerad någonstans kontakta FC Gute så hjälper vi dig.
Lagen får ha en överårig spelare i truppen utan dispensansökan, spelaren får dock bara vara ett år äldre än klassens ålder.
Undantag från detta kan medges föreningar i de fall det handlar om målvakter, som är två år äldre.
Dispenser.
Grundprincipen är att spelare deltar i ett lag i en förening. Undantag kan göras för följande, för vilket FC Gute kan ge dispens:
Dispens krävs dock för att kunna spela i annan förening i ungdomsklasser.
- Målvakter kan få delta i två lag i samma klas.
- Spelare kan ha moderklubbslicens, men i cupen få provspela annan förening, men dock får spelaren bara spela i en förening under DG cup.
- Spelare kan delta i flera lag i samma förening, i yngre och äldre åldersklasser. Dock kan man inte delta i mer än ett seniorlag.
För Gå fotboll så tillämpar vi en nedre gräns för 60 år
Generella dispens kan medges.
Om spelare ska spela i flera lag i samma förening ska dispens vara godkänd före första match. Likaså om man vill spela i annan förening än den man har licens. Dispensansökan ska ha gjorts till cupansvarig. dg-cup@fcgute.se
Godkände skall ha gets från spelarens förening och bifogas i ansökan.
Sv Fotbollsförbundets regler för futsal gäller i alla klasser, även i öppna klasser. Sv Fotbollsförbundets regler för gåfotboll gäller.
Undantagen från ovan i Destination Gotland - cup 2025 är:
Ingen time-out, rullande speltid, ingen begränsning i antalet spelare på bänken och att gula kort inte följer med till nästkommande match, samt att i klasserna för 12 år och yngre gäller ej regeln om otillåtet tillbakaspel till målvakten.
I tävlingsklasserna 13 år och äldre samt öppna klasser (gäller ej gåfutsal) så ska avbytare bära västar som byts mellan spelare och avbytare. Lagen uppmanas ha egna västar med sig till matcherna.
Turneringen avgörs genom gruppspel samt slutspel med kvarts-, semi- och final i resp. klasser. Gäller ej födda 2013 och senare.
Spel för i de yngsta klasserna mellan sju & tolv år redovisas inga matchresultat, ingen tabell och inget slutspel genomförs.
I gruppspelen upprättas serietabellen efter mest poäng, bäst målskillnad, mest gjorda mål, inbördes möte och om det fortfarande inte går att skilja lagen åt så genomförs lottning för att skilja lagen åt för att gå vidare till slutspel eller för att få viss plats i serietabellen.
Om det är olika antal lag i grupperna i en tävlingsklass och det tillämpas bästa 2a eller 3a som går vidare till slutspel. Då kommer man räkna poäng i grupperna genom ”kvotning”. Med andra ord Antal poäng delat med antal matcher.
Vid oavgjort resultat i slutspelsmatcher, sker straffsparkstävling direkt genom sudden death-straffar genomförs, dvs det lag som först gör mål medan motståndaren missar i en omgång, vinner matchen.
Laguppställning skall skrivas in på lagets sida i cumpmate innan lagets första match.
Laguppställning kan endast lämnas in på detta sätt.
Om laget inte lagt in laguppställning innan första matchen så kommer laget att förlora den matchen på walk-over. Denna regel kommer vi från och med 2025 vara mycket noggranna med.
Även spelare som inte ska spela första matchen ska läggas in innan första match.
Lag som uteblir från spel att faktureras en omkostnadsavgift.
Om båda lagen uteblir från match, förlorar båda lagen med 0-2.
I Gå fotboll tillåts spelare endast att gå.
Att gå definieras som att spelaren alltid har en fot i kontakt med marken.
Om en spelare springer tilldelas motståndarlaget en frispark, såvida inte det laget har bollinnehavet och en tydlig fördel. Då ges en fördel och spelaren som bröt mot regeln får en ackumulerad frispark i efterhand.
Gå fotboll präglas av minimal kontakt mellan spelarna. Alla former av tacklingar och avsiktlig fysisk kontakt är förbjuden. Det är även förbjudet att utan fysisk kontakt förhindra en motståndares framfart. Om en spelare avsiktligt bryter mot regeln om fysisk kontakt tilldelas motståndarlaget en frispark, såvida inte det laget har bollinnehavet och en tydlig fördel. Då ges en fördel och en ackumulerad frispark i efterhand. Vid allvarligare förseelser utdelas ett gult eller rött kort.
Matchtider, Bollstorlek och Spelform:
För Gå fotboll, seniorer, juniorer och ungdomsklasserna 13 år - 16 år och öppna klasser, 18 min med 4 acc direkta frisparkar.
För barnklasserna 12 år och yngre är speltiden 13 min med 3 acc direkta frisparkar.
I barnklasserna 6-8 år tillämpas inte acc direkta frisparkar.
Barnklasserna för 7-9 år är öppen endast öppen för Gotlandsföreningar.
7 - 8 år spelar 3-3 matcher. Sv FF:s regler gäller, se länk https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt-kategori/idrotter/fotboll/?filter_master-attribut=domare
Spelformen 3-3 genomförs på futsalplan som delas upp i tre delar med innebandysarg runt planen. Speltiden är 3x3min med en minuts paus mellan perioderna. Sju spelare per lag tillåts vara med. Lagen sätts ihop av pojkar och flickor fritt antal av varje kön.
P/F 6-8 år är spelformen 3-3 med sarg, Bollstorlek 2.
P/F 9-10 år är spelformen 5-5, Bollstorlek 3
P/F 11-12 år är spelformen 5-5, Bollstorlek 3
P/F 13-14 år är spelformen 5-5, Bollstorlek 4
P/F 15-senior- Gå fotboll är spelformen 5-5, Bollstorlek 4
Bestraffningar
Sv. Fotbollsförbundets futsalregler gäller med vissa undantag, se ovan. Futsalregler finns att läsa http://fogis.se/futsal/
Vid alla utvisningar är spelare automatiskt avstängd i nästkommande match i åldersklassen.
Vid lindrig rött kort alternativt två gula kort i en och samma match är spelaren avstängd i cupens nästkommande match, vid grov utvisning är spelaren avstängd minst två matcher, tävlingsjuryn hanterar ärendet och kan stänga av spelaren resten av cupen och det kan även vid särskilda grova förseelser bli att en anmälan upprättas till spelarens distrikt.
Vid en utvisning så kan man kontrollera direkt efter matchens slutsignal med domaren om utvisningen var lindrig eller grov.
Ev. bestraffning under DG cup följer i förekommande fall med spelaren till annat aktuellt lag oavsett klass och till andra tävlingar om juryn eller Gotlands FF så beslutar.
Inlämnad protest skall åtföljas av 500:- med kontant betalning och behandlas av tävlingsjuryn. Pengarna återfås om protesten går igenom.
Protest kan endast bli behandlad om protesten är inlämnad av en förening/lag och riktas mot ett lag i samma grupp, alternativt mot en direkt motståndare i slutspelsträdet.
Och kan gälla exempelvis när de spelat med okvalificerad eller ej dispensgodkänd spelare eller liknande.
Protest inlämnas till tävlingsjuryn genom hallansvarig.
Övriga frågor om Representation och dispenser mejlas till dg-cup@fcgute.se
Tävlingsstyrelsen (tävlingsjuryn) består av:
David Bergqvist
Bo Darvelid
Mikael Persson
Leif Pettersson
Andreas Olson