Regler enligt Svenska Fotbollsförbundets ”Spelregler för 7-mannafotboll”, med nedanstå­ende undantag, kompletteringar och förtydliganden.

Lag som utebliver från match förlorar matchen med  3-0.

Vid match

·         Lagledaren lämnar fullständig (numrerad) lag­upp­ställning till sekretariatet före första match (och vid eventuell senare förändring).

·         Samtliga spelardräkter skall vara numrerade och två spelare får ej ha samma nummer på tröjorna.

·         Alla lag skall vara färdiga för spel vid sin spel­plan senast 5 minuter före matchstart. Lag som ej infinner sig på plan på utsatt matchtid förlorar mat­chen enligt samma regler som vid Walkover.

·         Vid lika tröjfärg byter det lag som lottats som bortalag tröjor.

·         Hemmalaget spelar på vänster sida, sett från läktaren.

·         Avbytare och tränare är placerad bakom  sidolinjen vid respektive mål

·         Strafflägging vid slutspelet genomförs genom att fråm mittpunkten driver straffläggaren bollen och antingen skjuter eller försöker passera målvakten. Räddar målvakten blåser domaren av (ingen retur).

Gruppspelet Fredag, Lördag

Handicapberäkning sker under gruppspelet på lördagen på sådant sätt att lag i lägre division startar matchen med 1 mål per divisionsskillnad. Divisionstillhörighet räknas efter den division laget kommer att spela 2011. Under slutspelet på söndagen ändras handikappsystemet till att istället för mål så börjar matchen med straffläggning (hockeystraffar) från mittpunkt. Antal straffar avgör skillnaden i seriespelet.

Poängberäkning

Seger ger 3 poäng, oavgjort 1 poäng och förlust 0 poäng (gruppspelet). Vid beräkning av placering, samt för att utse lag i finalspelet gäller följande: 1: poäng, 2: målskillnad, 3: inbördes möte, 4: antal gjorda mål (ej handicapmål), 5: minsta antalet gula kort, 6: lottning

Speltiden

Speltiden är 1 x 25 minuter i gruppspel. I finalspelet är speltiden 2 x 15 minuter med 5 minuters paus (inget sidbyte).

Spelplanen

Spelplanens storlek utgörs av vita sidolinjer som långsidor och den heldragna mållinjen på vardera

kortsidan. Straffområde och målområde är utmärkta med vita linjer. Målburarnas storlek är enligt regler för 11-mannaspel.

Bytesområdet är bakom sidolinjen vid respektive mål. Spelplanens ytskikt utgörs av konstgräs.

Antal spelare

Varje lag består av högst sju spelare av vilka en är målvakt. Maximalt 16 spelare får användas per match. Ett ”flygande byte” får göras under pågående spel. Målvakt får bytas ut mot vilken annan spelare som helst, förutsatt att bytet sker vid spelavbrott och är anmält till och godkänt av domare.

Bollen i taket

Om bollen tar i taket, lampor eller andra främmande föremål i luften skall indirekt frispark dömmas. Denna frispark skall göras vid respektive sidlinje i höjd med den plats där bollen tog i taket och högst 1 meter in på spelplanen.

Nedsläpp

Om bollen stoppas av någon anledning och är ur spel, där det inte står föreskrivet i reglerna hur spe­let därefter skall sättas i gång, skall domaren göra nedsläpp. Nedsläpp skall göras på den plats där bollen befann sig när spelet stoppades. Om detta sker inom straffområdet skall nedsläpp ske på straffområdeslinjen.

Frispark och hörnspark

När en spelare skall lägga en frispark eller hörn­spark skall alla motspelare befinna sig minst 7 meter från bollen tills den är i spel.

Utvisning och avstängning

Spelare som erhållit två varningar under en match utvisas för resten av matchtiden. Utvisad spelare får inte delta i nästkommande match i turneringen. Spelare som ådrar sig två varningar i olika matcher ingående i turneringen får inte delta i den efter andra varningen närmast följande match i turneringen.

Oavgjort resultat vid finalspelet

Om matchen slutat oavgjort efter full tid vid final­spelet, dvs då matchen måste avgöras, sker förlängning på 5 minuter. Är resulta­tet fortfarande oavgjort följer straffsparkar (en och en) tills avgörande sker.