Regler

TÄVLINGSFORM
Gruppspel samt finalspel. Varje lag får innehålla obegränsat antal spelare men under match får bara 4 utespelare plus 1 målvakt samtidigt vara på planen.
Mixade lag (flickor och pojkar) förekommer endast i årskurs 0-1, 2 och 3. I mixade lag måste alltid minst 2 pojkar eller flickor (inkl. målvakt) deltaga i spelet.
Spelare får ej vandra mellan lagen, dvs spelare får endast spela för ett lag.
Inomhusskor, typ träningsskor, joggingskor (ej med dobb) samt ofärgad sula skall användas.
Bollen är en s.k. ”five-a-side”-boll i samtliga klasser.

GRUPPSPEL
Alla möter alla. Vid gruppspel spelar 1:an och 2:an i gruppen om platserna 1-2, 3:an och 4:an om platserna 3-4, o.s.v. Där ojämnt antal lag är anmält i gruppen blir sista lag i gruppen utslagen.
I klasser med 2 grupper spelar 1:orna och 2:orna i respektive grupp semifinaler och finaler. Placeringsspel för övriga lag.

Poängberäkning: Vinst 3 poäng, Oavgjort 1 poäng och Förlust 0 poäng
Walk over ger 3 poäng och 3-0 i målskillnad. Lagens placering bestäms enligt följande:
1.    Antal poäng.
2.    Målskillnad.
3.    Flest gjorda mål.
4.    Inbördes möte.
5.    Lottning.

MATCHTID
I samtliga klasser är matchtiden 2 x 7.5 minuter.

SPELPLAN
Handbollsplan. Bollen får spelas mot befintlig vägg på lång och kortsida.

STRAFFOMRÅDE
Handbollsplanens målområde.

STRAFFSPARK
Straffpunkt = handbollens straffpunkt. Målvakten måste stå med båda fötterna på mållinjen.
Övriga spelare måste endera befinna sig i mittcirkeln eller på avbytarbänken.

SPELARBYTEN
Rullande byten. Domaren behöver ej underrättas och spelet behöver ej vara avblåst.

OFFSIDE och HÖRNA
Finns ej.

SLUTSIGNAL
Straffspark skall slås även om slutsignalen har passerat.
Frispark däremot skall ej slås om slutsignalen har passerat.

UTSPARK/UTKAST (När målvakten håller i bollen)
Utföres från målgården, men får ej göras över planens mittlinje utan att bollen berör golv eller spelare. Sker även när bollen hamnar bakom eller på målbur.
Målvakten får inte rulla ut bollen utanför målområdet för att sedan skjuta den över mittlinjen. Bestraffning: Direkt frispark från mittlinjen.

Bakåtspel till målvakt är tillåtet och endast då får målvakten skjuta bollen över mittlinjen såvida målvakten ej tar upp bollen med händerna.

FRISPARKAR
Alla frisparkar är direkta d.v.s. de får skjutas direkt i mål.
Avstånd 4 meter från bollen vid fasta situationer.

ÖVRIGT
Hamnar bollen utanför uppbyggd sarg utdöms frispark som läggs 1 meter från sarg/vägg.
Träffar bollen taket utdöms frispark mot laget som träffat taket.
Om bollen fastnar i ett hörn görs uppkast mellan två motspelare.
Medvetet högt slagna bollar mot läktare, ojust spel eller olämpligt uppträdande bestraffas med utvisning i 2 minuter.
Glidtacklingar bestraffas med utvisning. Gör motståndarlaget mål när ett lag har en spelare utvisad får denne direkt återinträda i spel även om 2 minuter ej är avverkade.
Vid felaktiga byten eller för många spelare på planen döms frispark mot det felande laget.
Vid utvisning stoppas klockan till dess spelet blåses igång igen.

SLUTSPEL
Finaler: Vid oavgjort resultat vid full tid tillämpas ”sudden death” max 1 x 5 minuter. Om resultatet fortfarande ar oavgjort, lägges straffsparkar. Först 3 st för vardera lag med varannan slagen straff och därefter en och en straff till dess ett avgörande skett. Straffarna skall läggas av olika straffläggare. Vid straffsparksläggning får endast de som skall lägga straffar befinna sig på planen.
Semifinaler samt övriga placeringsmatcher: Oavgjorda matcher vid full tid avgörs direkt på straffar enligt ovan.

PRISER
Samtliga i Skolcupen erhåller diplom, dessutom erhåller lagen 1-2 i slutspelet plaketter.
Ett pris utgår även till det lag som har den häftigaste/snyggaste matchdräkten.