REGLER

Regler, allmänt/alla serier

En spelare äger rätt att representera endast ett lag.

Vi rekommenderar starkt att lagen anlitar utbildade domare till sina matcher. Arvodet är 30 euro + reseersättning enligt överenskommelse. Domarersättningen betalas på plats inför matchen om inget annat överenskommes.

Alla beslut som tas av domaren är slutgiltiga. Domarens beslut måste alltid respekteras.

Det är alltid hemmalagets skyldighet att boka spelplan och domare samt kontakta motståndarlaget för att komma överens om matchdatum, tid och spelplan. Anmälan till serien innebär att man är beredd att följa det spelschema som arrangören publicerar. Matcherna ska spelas i den ordning och inom de veckor som står i spelschemat. Om lagen inte kommer överens om matchdag och tid så kontaktar hemmalaget arrangören som efter avstämning med lagen tar beslut om när matchen ska spelas. Arrangörens beslut blir då slutgiltigt och matchen ska spelas då.

Det är bortalagets skyldighet och ansvar att spela i färger (tröjor/västar) som tydligt skiljer sig från hemmalaget samt domaren. Detta gäller såväl utespelare som målvakt.

Lagen får ha fritt antal avbytare. Byten sker vid respektive lags avbytarbänk och fria byten tillämpas, vilket betyder att samma spelare som bytts ut har rätt att återinträda i spelet igen. Byten bör ske vid spelavbrott. Den spelare som ska bytas in får inte beträda spelplanen förrän den spelare som ska bytas ut har lämnat den.Om ett lag har för många spelare på planen samtidigt tilldelas den felande spelaren gult kort. Spelet återupptas genom frispark till motståndarlaget från den punkt där bollen befann sig när domaren blåste av spelet. Om, efter att ett mål gjorts och innan spelet återupptagits, domaren inser att en extra person befunnit sig på spelplanen när målet gjordes ska domaren underkänna målet.

Alla former av smycken (klocka, halsband, ringar, armband, örhänge, läderband, gummiband etc.) är förbjudet och måste tas av. Att använda tejp för att täcka över smycken är förbjudet.

Benskydd är obligatoriskt för samtliga spelare.

Fotbollsskor med skruvdobb i metall är ej tillåtet.

Bollstorlek: 5.

Alla spelare måste vara försäkrade. De som har försäkring via annan idrott eller en i kraft varande fritidsförsäkring, behöver naturligtvis inte försäkras dubbelt, men kontrollera noga att eventuell försäkring är i kraft. Detta är på varje spelares eget ansvar.

Grundtanken är att alla ska spela för att det är roligt. Eventuella meningsskiljaktigheter ska lösas innan eller under matchen, inte genom skrivelser. Om någon incident trots allt inträffar som man anser behöver meddelas, ska detta meddelas senast en timme efter match till fotboll@idrott.ax. Protestavgiften är 100 euro och erläggs vid inlämnande av protest genom banköverföring till Åland fotbollförbunds kontonummer: FI55 6601 0002 1831 19. Kvitto på överföringen skall bifogas protesten och utan att protestavgiften är betald behandlas inte protesten. Protestavgiften återfås om protesten godkänns. Om protesten avslås tillfaller avgiften arrangören.

Lag som lämnar walkover i någon match debiteras en avgift på 100 euro. Motståndare i aktuell match vinner matchen med 5-0.

All alkoholförtäring och rökning är strängt förbjuden i samband med match. Detta gäller spelare, ledare samt supporters. Lag som bryter mot denna regel i någon match tilldöms förlust med 0-5.

Olämpligt beteende relaterat till Korpen via sociala medier kan också bestraffas enligt beslut av arrangören.

Regler för flickor, pojkar och herrar 50+

I flick- och pojkklass måste samtliga spelare vara födda 2008-2010. Inga dispenser för spelare födda något annat år beviljas.

Spelare i ungdomskorpen som också spelar i ett åländskt föreningslag förväntas prioritera föreningslagets träningar och matcher om en intressekonflikt skulle uppstå, som t.ex. en dubbelbokning.

I klassen Herr 50+ måste samtliga spelare vara födda 1974 eller tidigare. Inga dispenser för yngre spelare beviljas.

Spelregler för alla klasser utom gåfotboll (gåfotbollsreglerna finns längre ner)

Spelplan och mål ska anpassas till 7-mannalagsfotboll, d.v.s. 7-mannamål används och spelplanen är en halv 11-mannaplan där man spelar på bredden; ca 65x50 m.

Om det redan finns markeringar för straffområde på planen så används dessa. Finns det inga markeringar för straffområde ska straffområdet markeras med två linjer i rät vinkel mot mållinjen, nio meter i sidled från stolparna och nio meter uppåt i planen. Linjerna binds samman med en linje som är parallell med mållinjen. Straffområdet markeras med plattkoner om det inte kritas. Straff slås från nio meter, d.v.s. från straffområdeslinjen.

Speltid 2 x 30 minuter.

Ingen offside.

Vid fasta situationer ska motspelarna befinna sig minst 7 m från bollen. Undantaget är vid indirekt frispark i straffområdet då de får stå på egen mållinje mellan målstolparna, om frisparken är närmare målet än 7 m.

För övrigt tillämpas normala fotbollsregler.

I slutspelet gäller samma regler som i gruppspelet. Om en match i slutspelet är oavgjord efter full tid spelas 10 minuters förlängning (gäller inte gruppspelsmatcher). Om resultatet efter förlängningen fortfarande är oavgjort avgörs matchen med straffläggning; bäst av tre. Om resultatet fortfarande är oavgjort när båda lagen lagt tre straffsparkar var fortsätter straffläggningen med en straffspark/lag åt gången tills en segrare har korats.

Vid lika många poäng efter gruppspelet avgör följande:

1. Målskillnad
2. Gjorda mål
3. Inbördes
4. Lottning

Spelregler för gåfotboll

Spelformen är 5 mot 5, utan målvakt.

Speltid: 2 x 30 min.

Målstorlek 3x2 m, ”femmannamål”.

Planstorlek: 30x20 m.

Vid båda målen markeras ett målområde i form av en halvcirkel som mäts från mållinjen i mitten av målet och 3 meter mot planens mittpunkt. Målområdet ska markeras på lämpligt sätt med t.ex. rep, tejp, eller platta koner. Det enklaste sättet är att en person ställer sig mitt i målet på mållinjen med ett rep som är 3 m långt och en annan person markerar målområdeslinjen gåendes med andra änden av repet. Se bilden längst ner på sidan för förtydligande.

Ingen spelare får befinna sig inom målområdet. Befinner sig en anfallande spelare inom målområdet döms frispark till det försvarande laget. Befinner sig en försvarande spelare inom målområdet döms straff till anfallande lag. Dessa regler gäller också om en spelare vidrör bollen när den befinner sig inom målområdet, även om spelaren själv står utanför målområdet. Försvarande lag får bara vidröra/hämta bollen inom eget målområde när domaren har konstaterat att bollen ligger stilla. Då fortsätter spelet med inspark från kortlinjen.

I gåfotboll tillåts spelare endast att gå. Att gå definieras som att spelaren alltid har en fot i kontakt med marken. Om en spelare springer tilldelas motståndarlaget en frispark, såvida inte det laget har bollinnehavet och en tydlig fördel. Då ges en fördel och spelaren som bröt mot regeln får en tillsägelse i efterhand. En spelare som bryter mot regeln om att springa ges en muntlig varning av domaren. En spelare får maximalt två muntliga varningar, om spelaren springer en tredje gång utdelas ett gult kort. Om en spelare med gult kort springer ytterligare en gång utdelas rött kort = utvisning.

Gåfotboll präglas av minimal kontakt mellan spelarna. Alla former av tacklingar och avsiktlig fysisk kontakt är förbjuden. Det är även förbjudet att utan fysisk kontakt förhindra en motståndares framfart. Vid avsiktlig fysisk kontakt tilldöms frispark.

Bollen får gå högst en meter upp i luften. Detta innebär också att nickning är förbjudet. Syftet med regeln är att minska risken för huvudskador. Det är ett regelbrott när bollen passerat höjdgränsen, med undantag för målområdet. I målområdet finns inga höjdrestriktioner. I praktiken fungerar midjehöjd som en lämplig markör för höjdgränsen. Om bollen passerar höjdgränsen döms frispark till motståndarna till laget som rörde bollen senast.

Det är inte tillåtet att göra mål från egen planhalva. Vid mål från egen planhalva ska spelet stoppas och startas om med en frispark av motståndarlaget från den plats det ogiltiga målet gjordes.

Ingen offside tillämpas i gåfotboll.

Domaren tilldelar motståndarlaget en frispark om en spelare genomför en av följande punkter:
• Hoppar mot en spelare.
• Sparkar eller försöka sparka en spelare.
• Knuffar en spelare.
• Slår eller försöka slå en spelare.
• Fäller eller försöka fälla en spelare.
• Tacklar med foten.
• Avsiktligt rör vid bollen med handen eller armen.
• Håller fast en spelare.
• Spelar på ett farligt sätt.
• Hindrar en motspelares förflyttning.
• Springer.
• Avsiktlig eller oavsiktlig nick.
• Liggande spel.
• Beträder motståndarlagets målområde.
• Tar bollen från en motståndare bakifrån mellan benen.
• Om ett lag har för många spelare på planen.

Alla frisparkar i gåfotboll är indirekta. På en indirekt frispark kan mål endast göras om bollen först spelas av en annan spelare. Att bollen träffar eller försöker räddas av en annan spelare räknas inte som att bollen spelats av den spelaren. En avsiktlig styrning av bollen räknas som att bollen spelats.

Domaren indikerar frispark genom att hålla en uppsträckt arm över huvudet. Domaren fortsätter hålla armen över huvudet tills frisparken är slagen och bollen vidrört en annan spelare eller lämnat spelplanen.

Om en frispark sparkas direkt i motståndarens mål så tilldelas en inspark till motståndarlaget. Om en frispark sparkas direkt i eget mål så tilldelas motståndaren en hörna.

Frisparkar ska tas från den plats där regelbrottet inträffade förutom:
• Om regelbrottet inträffade i offensivt målområde eller inom 3 meter från målområdeslinjen, då ges en frispark tre meter utanför målområdeslinjen närmast platsen för regelbrottet.
• Frisparkar till det försvarande laget kan tas var som helst på linjen för målområdet.
Bollen:
• Måste ligga still och frisparksläggaren får inte röra bollen mer än en gång innan ytterligare en spelare vidrört bollen.
• Är i spel när bollen tydligt sparkats och är i rörelse.
• Vid alla frisparkar gäller ett avstånd för motståndarlaget på tre meter.

Straffspark ges när en försvarsspelare spelare avsiktligen inträder i målområdet. Vid straffspark placeras bollen på planens mittpunkt och det ska vara tydligt vilken spelare som ska slå straffsparken. Straffsparksläggaren måste sparka bollen framåt. Straffsparksläggaren får ta maximalt två meters ansats före straffsparken och regeln om gång är i kraft också vid straffspark. Försvarande lag får inte ha en spelare som täcker mål. Samtliga spelare, utom den som lägger straffsparken, ska befinna sig minst tre meter från mittlinjen, bakom bollen. Om straffsparksläggaren gör en felaktig straffspark får spelaren inte göra om straffsparken. Om en spelare i det försvarande laget begår ett regelbrott och straffsparken missas ska straffsparken tas om. Om bollen inte går i mål återstartas spelet med en inspark från kortlinjen av försvarande lag.

Inspark från sidlinjen är en metod för omstart av spel och används i gåfotboll istället för inkast. En inspark från sidlinjen tilldelas ett lag när hela bollen passerat sidlinjen antingen i luften eller längs marken. Inspark från sidlinjen tilldelas motståndaren till det lag som sist vidrörde bollen innan den gick över linjen. Bollen placeras på sidlinjen på den plats där bollen passerade ut och får sparkas i gång i vilken riktning som helst. Spelare från det försvarande laget måste befinna sig minst tre meter från platsen där insparken från sidlinjen sker. Spelaren som tar insparken från sidlinjen får inte röra bollen igen utan att den vidrört ytterligare en spelare. Bollen är i spel när den sparkats och är tydligt i rörelse. Mål kan inte göras direkt på en inspark från sidlinjen. Insparken från sidlinjen görs om ifall den sker felaktigt eller inte sker på samma ställe som bollen lämnade spelplanen. En frispark ges till motståndaren om spelaren som lägger insparken från sidlinjen vidrör bollen mer än en gång innan en annan medspelare vidrört bollen.

Inspark från kortlinjen tilldelas försvarande laget när bollen passerar kortlinjen utan att gå i mål efter att sist ha vidrört en spelare från det anfallande laget. Inspark från kortlinjen tilldöms också när domaren konstaterar att bollen ligger still i målområdet. Vid inspark från kortlinjen måste motståndarlagets spelare befinna sig minst tre meter från bollen. Spelaren som lägger insparken får inte röra bollen mer än en gång utan att den först vidrört en annan spelare. Bollen är i spel när den sparkats och tydligt rör sig. Mål kan inte göras direkt på inspark från kortlinjen. Om spelaren efter inspark från kortlinjen vidrör bollen mer än en gång innan den vidrört en annan spelare ges en frispark till motståndarlaget på den plats där insparksläggarens andra bollberöring inträffade.

Hörnspark tilldelas det anfallande laget när hela bollen passerat kortlinjen antingen i luften eller längs marken och den sist träffat en lagmedlem ur det försvarande laget. Ett lag får göra mål direkt på hörnspark. Vid hörnspark placeras bollen vid planens hörn. Motståndarlaget måste hålla ett avstånd på tre meter tills bollen är i spel. Bollen är i spel när den sparkats och tydligt rör sig. Spelaren som slår hörnan får inte röra bollen mer än en gång innan någon annan rör den. En frispark tilldelas det försvarande laget om spelaren som slår hörnan vidrör bollen mer än en innan en annan spelare vidrör bollen. Vid alla andra regelbrott ska hörnsparken slås om.

Om inget annat föreskrivs i regelverket gäller de ordinarie fotbollsreglerna.


gafotbollsplan.png (png-fil)

Information